INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Dissabte 06 juny, 2020
Campionat de Catalunya Natació amb aletes
Dimarts 09 juny, 2020
ASSEMBLEA GENERAL ORDINARIA 2020
Dissabte 13 juny, 2020
AJORNAT CCF - FINAL CAMPIONAT DE CATALUNYA
Dissabte 13 juny, 2020
X JORNADA NETEJA FONS MARÍ PORT DE LA SELVA
Diumenge 14 juny, 2020
Seguiment de l'evolució de la Posidonia Camp-2
 AGENDA SOCIAL CLUBS
13/06/2020 Club Nàutic Port de la Selva
X JORNADA NETEJA FONS MARÍ
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dijous 27 febrer, 2014
L'aigua de mar, un element saludable
Els efectes beneficiosos de l’aigua de mar en la salut es coneixen des de fa milers d’anys.

La talassoteràpia –el tractament terapèutic amb aigua de mar- pren el seu nom de les pràctiques a què se sotmetien els grecs –i, posteriorment, els romans- en el món antic. N’apreciaven, els uns i els altres, la capacitat que té com a element relaxant que ajuda a refer-se i a revifar les funcions del cos.

Ara se sap del cert que els banys d’aigua contribueixen al benestar del sistema que formen els músculs i l’esquelet en exercir un massatge intens sobre els músculs i les articulacions de la zona exposada; que són beneficioses per al sistema circulatori perquè l’acció directa del contacte amb l’aigua i la pressió relativa que aquesta exerceix sobre el cos intensifiquen l’aportació sanguínia i d’oxigen als teixits i que també van bé per al sistema nerviós en posar desencadenar l’activitat dels mètodes de termoregulació, en augmentar la freqüència del ritme cardíac i la dels moviments respiratoris  i en estimula i tonifica el sistema nerviós en general.

FotoDes de l’època dels grecs i fins ara, l’aigua de mar ha estat emprada de manera constant com element associat a la salut i al benestar: la seva capacitat benèfica és prou poderosa com per a afectar positivament aquells que hi estan a la vora: la sensació de confort que s’obté quan es passeja prop del mar prové de l’absorció de les sals de iode volatilitzades que escapen de l’aigua. 

La regularització de la ciència aporta cites de l’ús de l’aigua de mar, que es comença a prendre seriosament tot i les reserves amb què, en l’actualitat, es puguin avaluar els coneixements i les pràctiques de fa més de dos-cents anys.

El 1753, el doctor Charles Russel recomana l'ús de l'aigua de mar per a la curació de diverses malalties i aconsegueix fer que la gent es desplaci a la costa. Fruit d’això, es posen en marxa hospitals marins tant a França com a Anglaterra.

Relativament poc després, el 1769, el metge escocès William Buchan escriu un llibre en què insisteix en els beneficis de la talassoteràpia. La seva proposta, que no era nova històricament però que sí que mantenia el to de novetat en aquella època, va fer forat i va incentivar la introducció de màquines de banys en diferents indrets costaners en la seva àrea d’influència.
Foto
Són, aquests, dos casos de publicacions que, de mica en mica, en parlar a favor de la teràpia amb aigua marina i la inclusió dels banys de sol com a element benefactor, van erosionar el desinterès general cap al mar, a què només s’acostaven, fins a començaments del segle XIX, aquelles persones que es volien sotmetre a alguna mena de tractament.

L’aigua de mar es coneix bé avui en dia: se sap que conté tots els elements que es consideren essencials per al bon funcionament del cos humà, vitamines, sals minerals, oligoelements i aminoàcids.

De fet, la composició d’un cos humà sa pel que fa als metalls i a les sals i la de l’aigua de mar són pràcticament idèntiques.

A banda, l'aigua de mar és bacteriostàtica –inhibeix el creixement de les bactèries- i és útil per les seves propietats com a desinfectant. Així, té un efecte benèfic contrastat en afeccions dèrmiques com ara les dermatitis, les infeccions per fongs, la psoriasi, els èczemes i el vitiligen –una malaltia degenerativa de la pell que comporta la pèrdua de melanina.

A més, es considera que el volum de magnesi que hi ha dissolt en l'aigua de mar és prou gran com per a actuar com a calmant dels nervis: és la pell la que facilita l’absorció per part del cos dels elements que necessita i que troba dissolts en l’aigua.

TaulaEls components salins destacats de l’aigua de mar són el clor, el sodi, el magnesi, el sofre, el calci, el potassi, el brom, l’estronci, el bor i el fluor.

A més, l’aigua de mar compta amb 79 oligoelements, que són elements químics que són presents en els éssers vius en proporcions diminutes però que són del tot necessaris per a la correcta execució de les funcions vitals.

Com en el cas del magnesi, tots ells són susceptibles de ser absorbits pel cos a través de l’osmosi. La seva aportació permet situar els nivells de sals i oligoelements en uns índexs correctes i això contribueix a generar la sensació de benestar que companya el contacte íntim amb l’aigua de  mar.Consell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2020 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B