INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Diumenge 31 maig, 2020
NETEJA DE FONS MARI EN FENALS
Diumenge 31 maig, 2020
SUSPESA-OPEN VIDEOSUB SCUBA ALEGRE 2020
Diumenge 31 maig, 2020
SUSPESA- OPEN FOTOSUB SCUBA ALEGRE 2020
Dissabte 06 juny, 2020
Campionat de Catalunya Natació amb aletes
Dimarts 09 juny, 2020
ASSEMBLEA GENERAL ORDINARIA 2020
 AGENDA SOCIAL CLUBS
13/06/2020 Club Nàutic Port de la Selva
X JORNADA NETEJA FONS MARÍ
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Divendres 17 abril, 2020
INSERsport, formadors experts
ACTIVITATS subaquàtiques amb valor afegit

El 2019 la Federació Catalana d’Activitats Sub- aquàtiques (FECDAS) es va incorporar al projecte INSERsport. Un grup re- duït de 9 joves menors mi- grants sols, usuaris de la Direcció General d’Aten- ció a la Infància i a l’Ado- lescència (DGAIA), el Servei d’Ocupació Català (SOC) de Sant Adrià del Besòs, Dar Chabab, Bona Voluntat en Acció, l’Ajuntament del Masnou, Bayt al-Thaqafa i Suara Cooperativa, va fer el curs de formació de monitor de terra per busseig i d’àrbi- tre de natació amb aletes amb l’objectiu d’obtenir un certificat federatiu i superar experiències ne- gatives esdevingudes a la seva vida amb el medi aquàtic, el valor afegit d’aquest curs.


En Guillermo Álvarez, president de la  FECDAS i formador d’aquest curs, ha volgut compartir amb vosaltres la seva experi- ència a través d’aquesta entrevista.

Què us va motivar a participar en el projecte INSERsport?

Les federacions esportives tenim un paper important en els processos de forma- ció, inclusió i integració de les persones en la societat. Les activitats esportives generen un estat de ben-

 

 

 

Guillermo Álvarez impartint la formació de monitor/a de terra per busseig i d’àrbitre de natació amb aletes a joves del curs d’INSERsport 2019

 

estar en les persones tant de manera física com emo- cional, et fa sentir bé amb tu mateix i en equilibri. El medi aquàtic incrementa aquest benestar pel factor relaxant de l’aigua i ajuda a incrementar la seguretat en un mateix en entrar en contacte amb el medi marí. Per això vam veure que les activitats subaquàtiques eren una eina genial per acompanyar la integració social de les persones.


Hi  ha  quelcom  de   la teva experiència personal   o   professional  que sigui significatiu per a la teva experiència com a formador?

Et fa sortir de la teva zona de confort i conèixer re- alitats dures, molt dures  de persones que estan en situacions d’exclusió so- cial, amb dificultats per a integrar-se en la societat competitiva i excloent que vivim.


Vau seguir alguna metodologia especial en INSERsport?

Va ser la nostra primera ex- periència com a federació. Treballem la proximitat els joves que van  acabar la formació són persones que estan lluitant per sobreviure i trobar un lloc en una societat diferent de la seva amb els joves que van participar. I busquem la naturalitat relacional.


Quines competències creus que ha de tenir un formador o formadora de col·lectius vulnerables?

S’ha de ser empàtic, sensi- ble, flexible des d’una rigo- rositat formativa i d’acom- panyament.


Quina va ser la dificultat més gran?

Aconseguir que complis- sin els horaris marcats.

 

Ens podries explicar alguna anècdota?

En el moment de la inscripció vaig preguntar als joves per què s’havien apuntat a la nostra formació. Un dels joves participants em va respondre: “Per a mi la mar és la vida”. Em va explicar que va venir en una pastera que es va enfonsar prop de la costa i va poder arribar nedant a la costa. Només dos dels que anaven a la pastera van poder arribar nedant. Se’m va fer un nus a la gola amb la seva expli- cació. Des del sofriment, la mar li va donar una nova oportunitat i la força de tornar a ell a través de les nostres activitats.


Què creus que t’ha aportat aquesta experiència?

Esperança. Els joves que van acabar la formació són persones que estan lluitant per sobreviure i trobar un lloc en una so- cietat diferent de la seva. En les emigracions venen els més forts, els que per caràcter estan disposats a enfrontar-se a un món nou. Hem de comptar amb ells, perquè lluiten per trobar el seu espai, aportaran força i diversitat.

 Consell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2020 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B