INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Dissabte 01 febrer, 2020
BIODIVERSITAT FORUM + IMMERSIÓ
Dissabte 01 febrer, 2020
III Open GEAS de l'Emporda Ciutat de Figueres
Dissabte 08 febrer, 2020
Torneig dels Pirineus
Dissabte 08 febrer, 2020
Campionat d´hivern
Dissabte 15 febrer, 2020
Taller d'habilitat subaquàtiques per a nens
 AGENDA SOCIAL CLUBS
13/06/2020 Club Nàutic Port de la Selva
X JORNADA NETEJA FONS MARÍ
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dimarts 12 novembre, 2019
Observació de Xarxes fantasmes
La FECDAS, el DARP i la Universitat de Barcelona han organitzat una jornada de formació i observació de Xarxes fantasma.  

La FECDAS, el DARP i la Universitat de Barcelona han organitzat una jornada de formació i observació de Xarxes fantasma.

 

El diumenge 10 de novembre va tenir lloc a Mataró una jornada de formació i observació d’arts de pesca perduts al mar, organitzada per la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), en el marc del Programa d’Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya (2018-2021), i que preveu accions per a la minimització dels efectes negatius de les xarxes de pesca perdudes sobre els ecosistemes marins.

 

La jornada, que es va realitzar a les instal·lacions del centre de busseig Blaumar - SPAS, va comptar amb la participació d’una trentena de voluntaris, 20 dels quals bussejadors, i membres de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), que van donar indicacions als submarinistes per assegurar una caracterització adequada de les xarxes i del seu nivell d’integració amb el medi. Durant la immersió realitzada davant la costa de Mataró es van poder observar diferents retalls de xarxes perdudes i que es trobaven en diferents graus d’integració.  Aquest punt és especialment interessant ja que cal valorar si la retirada d’aquests arts de pesca pot produir efectes més negatius sobre els ecosistemes que els que es deriven del seu manteniment al fons. D’aquesta manera, els participants van poder adquirir coneixements teòrics i pràctics sobre aquesta problemàtica, a més de poder-la observar ‘in situ’. 

 

Les xarxes i altres estris de pesca que s’abandonen o es perden als fons marins són una amenaça greu per a la vida marina arreu del món. A més d’implicar una pèrdua econòmica directa per als pescadors, que han de reposar el material perdut, les arts de pesca abandonades als fons marins afecten de manera negativa els ecosistemes marins i els recursos pesquers, ja que capturen peixos de manera passiva però sense cap benefici per a les pesqueries, i a més malmeten els organismes bentònics, com les gorgònies, els coralls o les esponges. Així mateix, les xarxes poden crear situacions de risc per a la navegació i per als banyistes i submarinistes.

 

Durant la campanya s’han realitzat d’altres jornades per recopilar informació sobre el tema al Camp de Tarragona, la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà, totes organitzades per la FECDAS. Finalment, durant el que resta de mes de novembre, es preveu de fer una campanya de retirada dels arts de pesca localitzats amb la participació d’un equip professional de treballs subaquàtics, que comptarà amb les dades de localització i caracterització obtingudes, i també els criteris científics adients per minimitzar l’afectació als ecosistemes de les retirades.

 

Aquesta campanya compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya, del Departament de Biologia Evolutiva i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, i de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS). Després d’aquesta primera fase d’extracció, la campanya seguirà activa de cara al 2020, de manera que totes aquelles persones que hagin observat alguna art de pesca perduda puguin introduir les dades a través de l’enquesta on-line (www.fecdas.cat). La informació rebuda, una vegada revisada per experts científics, es facilitarà a l’Administració per a prosseguir amb la seva extracció correcta.Consell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2020 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B