INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Diumenge 21 juliol, 2019
III OPEN FOTOSUB CN VILANOVA
Diumenge 21 juliol, 2019
I OPEN VIDEO SUB
Dissabte 27 juliol, 2019
16 th Underwater Hockey European Championship
Diumenge 28 juliol, 2019
CC4 Open Profunditat Cavalldemar
Diumenge 25 agost, 2019
COPA3 - XIII FOTO SUB APNEA ROSES ACESUB-GI
 AGENDA SOCIAL CLUBS
07/09/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico 1º selectivo
21/09/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico 2º selectivo
04/11/2019 Club Esportiu Mossos d'Esquadra
I Promoció CEME - Busseig amb Vestit Sec
19/12/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico finales
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dimarts 24 juliol, 2018
La protecció del Patrimoni arqueològic submergit per part de la FECDAS, afer d’interès científic
La tasca que du a terme la FECDAS a l’hora de promoure la protecció del Patrimoni arqueològic submergit s’esmenta en una publicació científica.

La menció a les activitats federatives, que tenen una notable dedicació a l’activitat divulgativa i de conscienciació, apareix en el número 39 de la publicació ARA News. Aquesta publicació l’edita l’Associació per a l’Arqueologia Romana, amb seu a Swindon, comtat de  Wiltshire, Anglaterra.

L’article, que du com a títol Accés públic a les restes dels vaixells enfonsats romans: implicació de la societat en la protecció de l’herència cultural a Catalunya, el signa el Carles Aguilar i veu la llum com a conseqüència de la invitació que l'autor va rebre de part de l'Institut d'Arqueologia de la Universitat d'Oxford per tal que hi parlés de les seves experiències en el si de la FECDAS

FotoEn aquest article, es repassa breument l’evolució històrica de l’arqueologia subaquàtica a l’Estat espanyol i s’explica el perquè de la importància d’implicar la societat en la preservació del patrimoni arqueològic submergit: d’una banda, és positiu fer  que els submarinistes esportius coneguin la fragilitat dels jaciments i la importància de no alterar-los; de l’altra, comptar amb la col·laboració d’aquest col·lectiu comporta comptar amb un volum de recursos humans que el món científic no es podria permetre finançar si només pogués comptar amb professionals.

Aquesta circumstància, de fet, és coneguda i reconeguda per la comunitat internacional vinculada a aquesta branca de la ciència.

A l’hora de glossar el paper de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), l’article recorda que el departament de Protecció del Patrimoni Arqueològic Submergit es va crear el 2009 i que col·labora de manera habitual amb el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), que forma part del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En termes de reflexió general, l’autor de l’article assenyala que cal evitar l’error de pensar que qualsevol persona, per més benintencionada que sigui, pot assumir tasques de responsabilitat en una intervenció arqueològica però que és una pràctica altament fructífera i positiva el fet de posar en contacte els experts i els submarinistes neòfits en arqueologia subaquàtica perquè això els situa fora del grup dels espectadors i els transforma en aliats en la defensa i la divulgació dels valors de l’arqueologia subaquàtica.

FotoAquest és un fet que la FECDAS ha tingut l’oportunitat de contrastar fefaentment entre els federats i federades que, de la mà del  departament de Protecció del Patrimoni arqueològic submergit, han tingut l’oportunitat de visitar –en immersió amb escafandres d’aire comprimit- jaciments com ara els del Cap de Vol i Cala Cativa, que mostren la convivència de les característiques de la construcció d’embarcacions segons les tècniques romanes i les de les influències que els ibers van exercir sobre el que, en aquells moments, era la superpotència mundial.

En el tram final de l’article, el Carles Aguilar, que va ser el primer cap del departament de Protecció del patrimoni arqueològic submergit de la FECDAS, informa que els esforços duts a terme per a implicar els submarinistes esportius en la adhesió als quefers de l’arqueologia subaquàtica no han estat debades perquè se n’han vist els primers efectes.

D’una banda, hi ha hagut un increment en la quantitat de notificacions de troballes arqueològiques per part de submarinistes que han seguit els conducte establert i han arribat a les autoritats científiques corresponents.

De l’altra, de manera natural i voluntària, persones i clubs han esdevingut guardians dels jaciments arqueològics coneguts i, en alguna ocasió, han donat l’alerta davant la comissió de pràctiques no permeses.

L’article acaba amb una menció a l’impacte econòmic encara no prou explotat dels jaciments arqueològics submergits: una iniciativa en què va col·laborar la FECDAS i que va comportar l’emplaçament de rèpliques d’artefactes arqueològics en una àrea a tocar d’una altra en què s’estava duent a terme una excavació científica va actuar com a revulsiu per a les visites in situ i per a l’interès en relació al passat històric de la zona.Consell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2019 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B