INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Diumenge 21 juliol, 2019
III OPEN FOTOSUB CN VILANOVA
Diumenge 21 juliol, 2019
I OPEN VIDEO SUB
Dissabte 27 juliol, 2019
16 th Underwater Hockey European Championship
Diumenge 28 juliol, 2019
CC4 Open Profunditat Cavalldemar
Diumenge 25 agost, 2019
COPA3 - XIII FOTO SUB APNEA ROSES ACESUB-GI
 AGENDA SOCIAL CLUBS
07/09/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico 1º selectivo
21/09/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico 2º selectivo
04/11/2019 Club Esportiu Mossos d'Esquadra
I Promoció CEME - Busseig amb Vestit Sec
19/12/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico finales
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dilluns 23 juliol, 2018
Un article científic destaca el valor documental de la fotografia submarina en apnea
La revista científica 'Scientia marina' publica un article que lloa la fotografia submarina en  apnea com a eina útil per a la investigació ictiològica.

L’article, que forma part de l’edició número 82, juny del 2018, d’aquesta publicació que emana de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), du a com a títol Competicions fotogràfiques de peixos en busseig lliure: una eina complementària per a la valoració de les comunitats de peixos litorals.

L’article, a què es pot accedir des d’aquest enllaç, exposa, com a consideració general, que la caracterització de les comunitats de peixos ha de ser una prioritat per a salvaguardar els recursos i per a la detecció de canvis crítics que puguin ser rellevants.

FotoEn aquest sentit, els autors  -Ana Gordoa; Jordi Boada; Antoni García-Rubies i Òscar Sagué- expliquen que la informació que s’ha obtingut de les competicions fotogràfiques de Fotosub apnea organitzades per la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) s’ha fet servir per analitzar la riquesa específica i les variacions espacials i temporals de la comunitat íctica.

L’article fa saber que els analistes han comptat amb les aportacions fotogràfiques resultat de la celebració de 29 concursos que s’han celebrat entre el 2008 i el 2015 en quatre punts de la costa catalana, un dels quals és una àrea marina protegida. Cal recordar que els jurats de les competicions de Fotosub apnea recompensen als participants en funció de la quantitat d'espècies que retraten en cada prova i, també, de la qualitat de les imatges que presenten a  competició.

L’article assenyala que, a l’hora d’avaluar els resultats de cadascun dels concursos, es va estandarditzar la freqüència d'imatges per espècie, convertint-la a la taxa d'imatges capturades. Així, es van registrar 88 tàxons, entre els quals hi ha 32 espècies criptobèntiques, que és el nombre més gran registrat fins a la data al litoral mediterrani.

A banda, l’anàlisi de conjunts va identificar quatre grups principals. La taxa d'imatges capturades de set espècies comercials va ser superior en l'àrea marina protegida. Aquesta taxa també va ser superior per dues espècies de làbrids d'interès recreatiu, una de les quals, el tord verd (Labrus viridis), està considerada com a espècie amenaçada.

A l’hora de fer el balanç, els científics que signen l’article expressen la seva convicció que l'estudi mostrar que les dades que s’obtenen en els concursos de Fotografia submarina en apnea són una eina potencial per a determinar la riquesa específica en els sistemes litorals perquè les competicions fomenten la competència entre els participants per obtenir la màxima diversitat d'espècies. D’això se’n deriva l’afany de retratar tantes espècies com sigui possible i, conseqüentment, la creació de catàlegs extensos que permeten traslladar al món científic una radiografia d’una àrea submergida en un moment cronològic concret. 

Amb aquesta constatació, els autors de l’article opinen que les dades que s’obtenen com a resultat de les proves de Fotosub apnea presenten un alt grau d’eficàcia si es ponderen des del punt de vista dels costos i es poden utilitzar a escala mundial per complementar els sistemes de seguiment de les comunitats de peixos litorals.

La publicació Scientia Marina forma part de l’Índex de Citació Científica des del 1998 i té com a objectiu la publicació d’articles, anàlisis i opinions relacionats amb qualsevol aspecte de la recerca marina amb un èmfasi especial en aquells articles en què es produeixi una cohabitació feliç entre la temàtica interdisciplinària i l’interès general.

Accés a l'article en aquest enllaçConsell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2019 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B