INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ECAS - ESCOLA CATALANA
 D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Dimecres 18 setembre, 2019
NETEJA FONS PLATGES DE BARCELONA
Dijous 19 setembre, 2019
NETEJA DE FONS MARINS PLATGES BARCELONA
Dissabte 21 setembre, 2019
SELECTIU BIATLON
Diumenge 22 setembre, 2019
XVIII FOTOSUB VILA DE BLANES
Diumenge 22 setembre, 2019
Comp. XXIII PESCA SUB IND ESPECIES CB NORD
 AGENDA SOCIAL CLUBS
21/09/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico 2º selectivo
04/11/2019 Club Esportiu Mossos d'Esquadra
I Promoció CEME - Busseig amb Vestit Sec
19/12/2019 AES NEPTUNO
Tiro subacuatico finales
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dimecres 18 juliol, 2018
L’Eduard Admetlla i la UFEC, Creus de Sant Jordi 2018
El pioner del busseig i antic president de la FECDAS Eduard Admetlla i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) són distingides amb la Creu de Sant Jordi.

La concessió de les Creus de Sant Jordi que fa anualment el govern de la Generalitat de Catalunya té com a finalitat el reconeixement de persones i entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

Enguany, el govern català ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi 2018 a 31 personalitats i 24 entitats. L'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2018 tindrà lloc el dilluns 23 de maig, al vespre, al Palau de la Música catalana.

FotoEn el capítol de les personalitats, la FECDAS vol destacar amb una intensitat extraordinària el nom de l’Eduard Admetlla, que va presidir la Federació en el període 1969-1970.

L’Admetlla, com se l’anomena amb un afecte reverencial en el món de les activitats subaquàtiques, no ha estat només un pioner del submarinisme: també ho ha estat en la seva faceta de divulgador.

L’arrencada de la seva activitat relacionada amb el món blau data del 1948 quan, a través de la pesca submarina, es vincula al club Associació de Pesca Submarina (APS), pioner a Europa. Ben aviat, però, va canviar el fusell per les ampolles d’aire comprimit en comprovar, com ha explicat manta vegades, que la pesca submarina no feia joc amb la seva manera de relacionar-se amb el mar.

La dècada dels cinquanta troba l’Eduard Admetlla com a un dels socis fundadors del club Centre de Recuperació i d'Investigacions (CRIS), encara ara un mite de la història del busseig a Catalunya, en un període en què, a més de bussejar amb molta freqüència, treballa en la creació de ginys com ara escafandres autònoms i caixes estanques que permetin la fotografia submarina.

Com a divulgador, l’Eduard Admetlla ha signat llibres en què explica la seva passió pel mar i el submarinisme i exposa el seu ideari en relació a la manera en què han de conviure el mar i les persones. L’interès permanent de títols com ara La llamada de las profundidades; Mis amigos los peces; ¡Fondo!; Tierras y profundidades i Mi aventura submarina provoca que se n’estigui duent a terme la reedició.

El món de l’audiovisual, d’altra banda, no li ha estat aliè. Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya han emès, cadascuna en el seu moment, produccions com ara Rumbo sur; La llamada de las profundidades; Nuestras islas; Tierras y profundidades i La natura en profunditat.

La concessió, ara, de la Creu de Sant Jordi és una fita més en una trajectòria vital de 94 anys de durada, que ja compta amb tot un seguit de distincions i condecoracions atorgades per entitats de prestigi d’arreu.

Les altres persones que han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi 2018 són Victòria Almuni Balada; Francesc 'Xicu' Anoro Zuferri; Margarida Aritzeta i Abad; Tomàs Barris Ballestín; Lourdes Benería Farré; Lucía Caram Padilla; Teresa Casals; Joan i Martí Castells Badia; Teresa Clota i Pallàs; Josep Cruanyes Tor; Amadeu Cuito i Hurtado; Roger Español i Tor; Josep Antoni Fernández i Fernández (Fer); Assumpció Malagarriga Rovira; Rosa Maria Malet i Ybern; Santiago Marrè Burcet; Franca Masu; Carme Mayol Fernández; Leonora Milà Romeu; Pepita Pardell Terrade; Artur Ramon i Picas; Maria Rius i Camps; Josep Maria Roset Camps; Jordi Sierra i Fabra; Nemesi Solà i Franquesa; Joan Soler i Amigó; Dolors Udina Abelló i Roser Vernet Anguera

En l’àmbit de les entitats receptores de la Creu de Sant Jordi 2018, té un relleu especial per a la FECDAS el fet que enguany es distingeixi la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), de què forma part.

LogoLa Creu de Sant Jordi 2018 es concedeix a la UFEC en reconeixement a la seva valuosa aportació per difondre la pràctica de l’esport.

La UFEC va ser creada el 1933 amb el nom d’Unió Catalana de Federacions Esportives amb l’ínclit Pompeu Fabra en qualitat de president.

La Guerra Civil va estroncar de soca-rel la seva activitat en l’àmbit de la promoció dels esports i dels valors que s’hi associen. L’aturada s’allarga fins a l’adveniment de la democràcia, amb què, en posar-se de nou en marxa,  la UFEC recupera el seu paper com a representant de l’esport català.

Els valors en què s’inscriu –la solidaritat, la col·laboració i l’esforç mutu- afavoreixen el desenvolupament cívic i cultural arreu del país i ajuden a travar el teixit social en promoure la convivència i la integració.

La UFEC la formen ara seixanta-nou federacions esportives catalanes.

Les altres 23 entitats que també han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi són ABACUS, S.Coop. CL; Agrupacions de defensa forestal; Alzheimer Catalunya, Fundació Privada; Associació “Ateneu de Sant Just Desvern”; Associació Casal Societat La Principal; Associació Casino La Unió de Vidreres; Associació Catalana pels Drets Civils; Associació Cor Claverià l’Aliança de Lliçà d’Amunt; Associació Cultural La Colmena de Santa Coloma;  Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Puigcerdà; Associació d’Editors en Llengua Catalana; Associació Orfeó Sarrianenc; Associació Societat Coral “El Vallès”; Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll; Fundació privada puntCAT; Fundació PROA (Proactiva Open Arms); Marduix Teatre; Nits Musicals, de Guardiola de Berguedà; Orfeó Reusenc; Reial Societat Arqueològica Tarraconense; Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa; Societat Recreativa El Centre i Unió de Consells Esportius de Catalunya.

Enllaç al lloc web de la Generalitat: Creus de Sant Jordi 2018.Consell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2019 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B