INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ESCOLA CATALANA  D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Diumenge 21 abril, 2019
Trofeu Spas FotoSub Macro-Select.Camp.Catalunya
Diumenge 21 abril, 2019
XV Open SPAS de Videosub
Divendres 26 abril, 2019
Campeonato de España Apnea Indoor
Dissabte 27 abril, 2019
Campionat de Catalunya Femení, SUB23 i Veterans
Dimecres 01 maig, 2019
CC1 - XXII Open Trofeu Skaphos Palamós
 AGENDA SOCIAL CLUBS
12/05/2019 SASBA
Bateig de Piscina
27/05/2019 Club Esportiu Mossos d'Esquadra
I Promoció CEME - Busseig amb Nitrox
15/06/2019 Club Nàutic Port de la Selva
IX JORNADA NETEJA FONS MARÍ
20/06/2019 Club Esportiu Mossos d'Esquadra
I Promoció CEME - Busseig Nocturn
12/07/2019 SASBA
XIX Open Nocturn de Fotografia Submarina, Ciutat de Badalona
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Dimarts 27 març, 2018
La FECDAS encapçala el suport a la restauració del coral·ligen i la retirada d'arts de pesca perduts
La Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) fa costat a la Generalitat de Catalunya en el procés d’implantació de protocols d'actuació propis que tenen com a objectiu la restauració del coral·ligen i la retirada d'arts de pesca perduts.

Les dues noves iniciatives se sumen a les mesures ja impulsades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) amb la voluntat de protegir els recursos i el litoral català
 
Les línies de treball engegades per la Generalitat de Catalunya recolzen en un manifest que el col·lectiu d’activitats subaquàtiques ha fet públic amb el títol La conservació del coral·ligen, un objectiu en comúaccés al manifest.

El col·lectiu d’activitats subaquàtiques, encapçalat per la FECDAS, ha mostrat el seu suport públic a les actuacions impulsades pel DARPA per millorar la protecció, conservació i l’estat del coral·ligen i els hàbitats marins.
 
CartellEn aquest sentit, la FECDAS; l’International Forum for Sustainable Underwater (IFSUA); l’Associació Catalana de Centres Immersió i Activitats Marines; l’Associació de Centres d'Immersió de la Costa Brava; l’Associació de Busseig Recreatiu d'Espanya (ABRE); l’Scuba Schools International (SSI) i el Club d´Immersió Biologia han signat el manifest.
 
En el document, els signataris es defineixen com a partícips dels principis de conservació i restauració del fons marí i expressen la seva “voluntat de col·laboració a través de l’activitat diària” i afirmen: “creiem en aquest model i el volem implementar”.

Així mateix, fan una crida a totes aquelles persones i entitats que desenvolupin les seves activitats en el medi terrestre i/o marí que s’hi vulguin adherir per “demostrar que una gran majoria estem esperançats i compromesos amb el futur del nostre ecosistema marí”.
 
D’acord amb aquest posicionament, donen suport a “la moratòria de l’extracció de corall vermell; a l’extracció d’arts de pesca abandonats i totes aquelles tasques de restauració i conservació que dugui a terme la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya.”

Un dels nous protocols fa referència a la conservació del coral·ligen. El coral·ligen és un dels hàbitats marins considerats clau per a la biodiversitat marina al Mediterrani, atès que concentra un 10% de les espècies marines. Per aquest motiu, ha esdevingut objecte de protecció de la legislació sectorial pesquera.
 
Amb aquest objectiu, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha coordinat la publicació del Protocol de restauració del coral·ligen realitzat per científics de l’Institut de Ciències del Mar i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquest document dóna les eines per contribuir al manteniment dels serveis ecosistèmics del coral·ligen lligats a la pesca i les activitats marítimes recreatives.
 
L’aplicació d’aquest protocol permetrà retornar al mar aquell corall que sigui comissat a fi d’allargar-ne la vida. Aquesta nova manera de procedir està directament vinculada a la moratòria aprovada pel DARP el juny de 2016, que prohibeix agafar corall vermell, una espècie emblemàtica del coral·ligen, durant deu anys.
 
L’altre protocol que també ha d’ajudar a millorar l’ecosistema marí és el de retirada d’arts de pesca perduts al fons del mar. El Departament d’Agricultura, en col·laboració amb unitats subaquàtiques de l’Administració catalana com els cossos de Mossos d’Esquadra i d’Agents Rurals, ja ha realitzat diverses retirades, que han servit per ultimar aquest document que detalla les actuacions a dur a terme per minimitzar els efectes negatius sobre els ecosistemes marins de l’anomenada pesca fantasma, calaments antireglamentaris detectats al llarg de tot el litoral de Catalunya abandonats o perduts a mar a causa de temporals.
 
Aquest protocol s’emmarca dintre del pla que el DARPA, amb científics de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), està desenvolupant per lluitar contra la pesca fantasma i així millorar l’estat dels recursos marins vius dels quals depèn la pesca i d’altres activitats marítimes com el busseig.
 
Els arts de pesca perduts o abandonats a mar poden tenir diversos impactes sobre els ecosistemes i els recursos marins vius amb conseqüències sobre la pesca i algunes activitats marítimes recreatives. A més de la possible captura continuada d’espècies comercials i no comercials, aquest tipus de pesca també pot tenir impactes físics negatius sobre hàbitats bentònics d’interès per a la pesca i les activitats maritimorecreatives com el coral·ligen, i, de vegades, constituir un risc per a la seguretat de determinades activitats marítimes.
 
El Departament d’Agricultura ha habilitat l'adreça electrònica protecciomarina@gencat.cat,  on el ciutadà podrà notificar la detecció d’arts de pesca perduts perquè l’administració pugui actuar en conseqüència.

En aquest context, la Universitat de Barcelona també ha impulsat un portal web (www.pescafantasma.cat) que comparteix la finalitat de recollir informació i informar sobre aquesta problemàtica.

FotoConsell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2019 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B