INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ESCOLA CATALANA  D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Divendres 01 febrer, 2019
III Open GEAS de l'Empordà Ciutat de Figueres
Dimecres 01 maig, 2019
Lliga Catalana
 AGENDA SOCIAL CLUBS
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Divendres 09 febrer, 2018
El Blai Montserrat recull en un informe vint anys d’observacions de meduses d’aigua dolça
El Blai Montserrat, membre de la secció d’Activitats subaquàtiques del Centre Excursionista de Lleida (SAS-CEL), recull en un informe les observacions de meduses d’aigua dolça fetes durant vint anys.

L’informe, de prop de 200 pàgines, du com a títol Una de meduses: notes i comentaris envers un racó de l’embassament de Canelles.
 
El treball s’elabora a partir de l’experiència de l’autor i combina el resultats de les observacions recollides i de les experiències viscudes en l’entorn d’un sector de l’embassament de Canelles, al riu Noguera Ribagorçana.

Aquesta feina de dues dècades de treball de camp té com a referència les meduses d’aigua dolça, de les que a Europa sembla ser que sols se n’ha constatat una única varietat –Craspedacusta sowerbyiFoto- i aprofundeix en diversos aspectes d’un sector de l’embassament (el del riu Guart), amb al·lusions a l’accessibilitat d’alguns indrets en funció del nivell de l’embassament i  amb alguns detalls d’interès per als bussejadors.

L’autor –que té formació com a instructor de busseig i que practica la fotografia subaquàtica- destaca que “si es fa una cerca per internet es podrà comprovar que d’informació de la Craspedacusta sowerbyi n’hi ha moltíssima i que veure’n a les nostres aigües continentals no és cap fet excepcional, tot i que no gaire freqüent”.

El Blai Montserrat explica: “alguns dels que des de fa dècades bussegem més en aigua dolça que salada en els espais subaquàtics de Lleida i rodalies hem pogut gaudir de la coincidència esporàdica amb l’aparició temporal d’aquestes meduses, sempre a Canelles i no pas en d’altres embassaments de la nostra zona, i de les nostres observacions i vivències n’he volgut deixar constància per a compartir-les amb els possibles interessats”.

L’autor posa a disposició de tothom que hi estigui interessats l’enllaç amb la pàgina web de la SAS-CEL (Secció d’Activitats Subaquàtiques del Centre Excursionista de Lleida) l’enllaç directe al document Una de meduses: notes i comentaris envers un racó de l’embassament de Canelles.

El text i les fotografies generen un fitxer original pesant (35 MB), per la qual cosa la versió que hi ha a internet té una qualitat menor (12 MB) que limita l’observació ampliada en detall de les imatges. L’autor està obert a facilitar una versió de millor qualitat a qui hi estigui interessat.

Enllaços:

SAS-CEL

Una de meduses: notes i comentaris envers un racó de l’embassament de Canelles


FotoConsell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2018 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B