L’alga atlàntica tropical Halimeda incrassata té cites sòlides a les illes Balears –a Mallorca i a Cabrera- des del 2015. Va ser observada per primer cop a la Mediterrània el 2011.
És una alga verda mitjanament dura (calcificada), constituïda per un seguit de sèries de discos d’entre 3 i 10 mm d'ample de color verd molt viu que es ramifiquen en forma de ventall des d'una tija única que s'uneix al substrat.
Els especialistes assenyalen que l’Halimeda incrassata es pot confondre amb l’Halimeda tuna, que sí que és una espècie mediterrània, que té un color és verd més fosc i que sol viure en zones de poca lluminositat. A banda, l’Halimeda tuna mai forma praderies sobre fons de sorra i Halimeda incrassata sí que ho fa.
Les observacions de l’H. incrassata han tingut lloc a l’estiu i això fa que la informació sobre l’espècie en l’entorn mediterrani sigui molt escassa. En qualsevol cas, se sap que acostuma a créixer en aigües somes -entre 1 i 5 metres-, tot i que es pot trobar més profunda, i que pren sobre fons de sorra, de mata morta o en les àrees en què hi ha Cymodocea nodosa.
L’H. incrassata prové de l'Atlàntic tropical oest i, en la Mediterrània, respon al perfil d’espècie invasora: és un organisme originari d'altres regions que han estat disseminada per l'home de forma intencionada o accidental.
Les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món perquè algunes tenen un comportament invasor, amb una alta capacitat de sobreviure, reproduir-se i estendre i provoquen greus impactes ambientals en els ecosistemes que colonitzen.
Les observacions d’Halimeda incrassata es poden comunicar a Observadors del Mar; Ojo invasoras i biomarina@fedas.es. |