INTRANET FECDAS    CONTACTAR FECDAS GESTIÓ
 NOSALTRES
 AGENDA OFICIAL FECDAS
 AGENDA D´ACTIVITATS CLUBS
 CLUBS ESPORTIUS
 CENTRES ASSOCIATS
 GALERIES AUDIOVISUALS
 ESCOLA CATALANA  D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
 
 ÀREES
  FECDAS
  Apnea
  Busseig de competició
  Busseig adaptat
  Busseig en altura
  Busseig esportiu
  Fotografia subaquàtica
  Fotosub apnea
  Hoquei subaquàtic
  Patrimoni natural subaquàtic i medi ambient
  Medicina
  Natació amb aletes
  Normativa i legislació
  Orientació subaquàtica
  Pesca submarina
  Protecció Patrimoni Arq. Sub.
  Rugbi subaquàtic
  Sota l’aigua en igualtat
  Vídeo subaquàtic
  Tir subaquàtic
  Altres
 PROPERES ACTIVITATS
Divendres 23 novembre, 2018
Champions Cup Berlin
Diumenge 25 novembre, 2018
XXXIX Trofeu Skaphos Palamós Individual
Dissabte 01 desembre, 2018
La Marató 2018
Dimarts 11 desembre, 2018
Assemblea general de clubs de la FECDAS
 AGENDA SOCIAL CLUBS
NOTICIES DE LA FEDERACIÓ CATALANA D´ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES Tornar enrera
Divendres 17 febrer, 2017
"Gràcies a l'Aleix Segura ara estem també a dalt de tot de l’apnea mundial"
'El Mundo Deportivo' publica una entrevista a Salvador Punsola, President de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques

L'entrevista, duta a terme per l'equip de Comunicació de la UFEC, s'ha fet pública el 17 de febrer del 2017 en la pàgina 39 del rotatiu especilaitzat.

L'entrevista, que està reproduïda literalment a continuacio, l'obre el titular "Gràcies a Aleix Segura ara estem també a dalt de tot de l’apnea mundial"

El cap de setmana passat es va disputar el Campionat de Catalunya d’hivern de natació amb aletes, una de les disciplines de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS). A banda de la natació amb aletes, són nombroses les disciplines que formen part de la FECDAS, entre elles l’apnea, en la qual Catalunya compta amb el campió mundial, Aleix Segura. De totes les seves disciplines, així com dels propers reptes de la Federació Catalana, ens parla el seu president, Salvador Punsola.

ImatgeEl cap de setmana passat es va disputar el Campionat de Catalunya d’hivern de natació amb aletes. Quina valoració en feu?

Aquest és un campionat important tenint en compte que la temporada de natació amb aletes va de setembre a juny i el Campionat d’hivern es disputa precisament a la meitat de la temporada. Aquest campionat, doncs, significa un test per veure com s’ha evolucionat durant la temporada i per preparar-se per aconseguir bones marques en el que resta d’any.

La natació amb aletes és un dels esports ideals perquè els més petits comencin en el món de les activitats subaquàtiques. Com treballeu per promocionar les vostres disciplines entre els més petits?

La natació amb aletes és una de les activitats més adients per introduir-se en el món de les activitats subaquàtiques, tot i que n’hi ha d’altres, com ara el busseig amb tub de tota la vida, que ara en diuen snorkel, el rugbi o l’hoquei subaquàtic, que són disciplines molt conegudes i que agraden molt a la canalla. En el món de les activitats subaquàtiques és difícil comunicar-se, ja que són esports que es practiquen sota l’aigua. Per tant, es tracta d’esports que van molt bé per a la cohesió social i per a la integració de diferents col·lectius. Si tenim en compte que en aquestes edats no tenen prejudicis i que a més, tenen una major capacitat d’entendre les coses, fa que com més aviat comencin, més interessant ho trobin.

Una de les disciplines que més èxits us ha donat a nivell internacional és l’apnea, amb el campió del Món Aleix Segura. En quina situació es troba aquesta disciplina minoritària a casa nostra?

L’Aleix Segura, a més de ser l’actual campió del món, té també el rècord del món. En l’últim Campionat del Món va estar més de 10 minuts fent apnea estàtica, sense respirar i sense bellugar-se. Era impensable arribar a aquest rècord! A la gent li costa molt entendre com una persona és capaç d’aguantar 10 minuts en aquesta situació, controlant el ritme cardíac; és molt espectacular. Per a la Federació Catalana això significa estar a dalt de tot en l’apnea mundial. Ja estàvem a dalt de tot en l’apnea estatal, però gràcies a Aleix Segura ara estem també a dalt de tot de l’apnea mundial. Ara ens trobem en un moment més dolç, perquè quan arriben els èxits, l’esport es fa més visible i, per tant, cada vegada més gent s’anima a provar-ho.

Disciplines com la fotografia o el vídeo subaquàtic han vist incrementat el nombre de practicants en els últims anys. A què creu que és degut?

Les ganes de captar imatges sota l’aigua venen des del moment en què et submergeixes i veus un entorn que només havies vist en imatges, i al veure’l el que vols és transmetre la sensació que et dóna. Però fins que no va aparèixer l’era digital tot això era més difícil, ja que era necessari dominar les tècniques fotogràfiques. El món submarí és molt diferent a la superfície i, per tant, només els entesos en la matèria eren capaços de captar verdaderes obres d’art. La fotografia digital va provocar que això fes un tomb: les càmeres digitals han superat les analògiques. A més, tenen l’avantatge que una vegada fas la foto te la pots mirar i corregir allò que no t’agrada. A partir d’aquí tot s’ha simplificat més i hi ha més gent que s’atreveix amb la imatge submarina. Això no vol dir que tots aconsegueixin bones fotografies, però de tirar-ne tantes al final sempre n’hi ha alguna que es pot aprofitar. És per això que hi ha hagut aquest boom i pràcticament totes les persones que bussegen ja disposen d’una càmera per seguir gaudint del món submarí una vegada s’arriba a casa.

Actualment compteu a la vostra federació amb uns 150 clubs. Quin és el secret per mantenir els clubs amb aquesta bona salut?

La societat té unes inquietuds, les persones practiquen uns esports, s’ajunten a través d’uns clubs que es federen i des de la federació intentem treballar per a totes les activitats subaquàtiques. Per tant, són les pròpies persones que formen els clubs les que els mantenen amb una bona salut. A partir d’aquí, la federació intenta donar resposta a les necessitats dels clubs i mira d’aportar allò que els clubs li demanen. No és més que una pura gestió que es mira de fer el màxim de bé possible i optimitzant al màxim els recursos disponibles.

Les activitats subaquàtiques es caracteritzen perquè es desenvolupen en el medi natural. Porteu a terme algun tipus d’activitats per conscienciar la gent sobre la importància del medi ambient?

Dins les activitats subaquàtiques hi ha algunes disciplines que es necessita una titulació, com per exemple el busseig. Aquesta bàsicament és una prevenció d’accidents, i dins d’aquesta prevenció hi ha un contingut que és el medi natural. Quan ens endinsem dins el medi natural cal tenir en compte dues vessants. Per una banda, la perillositat d’aquest medi que ens pot afectar d’alguna manera; i per l’altra, el concepte de protecció del medi ambient. En totes les nostres activitats i els nostres cursos sempre hi ha l’apartat de protecció del patrimoni natural, però també del patrimoni submergit que no sigui natural. Tenim el departament de Protecció del patrimoni arqueològic submergit a Catalunya i aquest apartat també fa especial incidència en el no tocar res, en comunicar si es troba alguna cosa i no tocar-la i tenir-ne la màxima cura.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques?

En tenim molts de reptes! Però un dels més importants és donar resposta a tots els clubs que estan afiliats a la federació. I en aquest sentit, ja que ens trobem dins l’era digital, facilitar-ho tot el màxim possible tant als clubs com als federats i que puguin gaudir dels nostres serveis de manera digital des de casa. Estem intentant arribar a unes plataformes d’ajuda i suport on podran trobar des del seu historial esportiu, fins a qualsevol altre servei que puguin necessitar. Per altra banda, també volem sempre millorar en l’organització i divulgació dels diferents campionats de la federació. I per últim, un altre dels nostres reptes més important és el de fer arribar la natació amb aletes als més petits. Els nens i nenes d’entre 7 i 10 anys estan en una edat ideal perquè dins dels cursos de natació que fan dediquin unes hores a la natació amb aletes. Però aquest és un repte en el qual ens topem amb l’administració, ja que és molt difícil arribar a tots els escolars. Tot i així, és un repte que el considerem de vital importància i tenim el cap posat a aconseguir que tothom sàpiga nedar correctament amb ulleres, tub i aletes com a manera de descobrir tot el bo que hi ha al món submergitConsell Català de Ressuscistació Unió de Federacions Esportives de Catalunya Federació Espanyola d'Activitats Subquàtiques Confederació Mundial d'Activitats Subaquètiques

Generalitat de Catalunya - Secretaria General de lEsport
Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Copyright © 2018 FECDAS
Federació Catalana d`Activitats Subaquàtiques NIF: Q5855006B